Podhalańska Królowa Miodu 2014 r. wybrana!

W Poroninie podczas XIII Dnia Misia, Miodu i Bartników 17 sierpnia 2014 r. odbyły się Wybory Podhalańskiej Królowej Miodu.

Do konkursu zgłosiło się sześć dziewczyn: Wioletta Król z Poronina, Natalia Łojas z Poronina, Dorota  Zatłoka z Nowego Bystrego, Bernadetta Sobczak z Zębu, Natalia Wirmańska z Bustryku i Sara Spórna z Zubrzycy Dolnej.

Po oficjalnym otwarciu imprezy kandydatki na Podhalańską Królową Miodu zaprezentowały się zgromadzonej publiczności.

Drugą konkurencją było „rozpalenie podkurzacza”. Podkurzacz – to przyrząd w  pszczelarstwie do odymiania pszczół, stosowany  do uśmierzania podrażnionych pszczół.

W trzeciej konkurencji kandydatki składały ramki. Ramki wykonuje się najczęściej z beleczek o grubości 10 mm i szerokości 25 mm. Pszczoły odbudują na takiej ramce nierówny plaster z powiększonymi komórkami.

W konkursie wiedzy o pszczelarstwie i gminie Poronin kandydatki odpowiadały na trzy pytania losowo przez siebie wybrane.

Następną konkurencją było rozpoznanie po smaku gatunków miodów, a było pięć. Był to miód: wrzosowy, gryczany, spadziowy, rzepakowy i akacjowy.

Na koniec publiczność głosowała na kandydatki w plebiscycie. W tej konkurencji największą liczbę głosów otrzymała Natalia Wirmańska.

Po przeprowadzonych konkurencjach Jan Świdroń Prezes Podhalańskiego Zrzeszenia Pszczelarzy w Nowym Targu odczytał protokół.

Podhalańską Królową Miodu została Dorota Zatłoka, której koronę przekazała ubiegło roczna Królowa Stanisława Bernadetta Pawlikowska.
Tytuł I Wice Królowej przypadł Sarze Spórna, zaś tytuł II Wice Królowej Natalii Wirmańskiej.

Nad przebiegiem konkursu czuwała komisja w składzie: Andrzej Buńda – Zastępca Wójta Gminy Poronin noclegi, Jan Świdroń Prezes Podhalańskiego Zrzeszenia Pszczelarzy w Nowym Targu, Mieczysław Grzybek – członek Podhalańskiego Zrzeszenia Pszczelarzy w Nowym Targu.

Publiczność znakomicie bawiła się i zainteresowaniem oglądała na scenie swoje faworytki.
Serdeczne podziękowania sponsorom i organizatorom za przygotowanie konkursu.


Możliwość komentowania jest wyłączona.